• Кайсиеви ядки, сурови

Употреба: при сърдечно-съдови и бъбречни проблеми, анемия, срещу атеросклероза, профилактично срещу някои онкологични заболявания.

Съдържат големи количества белтъчини, омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, желязо и калий. Ядките на кайсиите са богати на минерали магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.
Сладките кайсиеви ядки могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, исхемична болест на сърцето; при вегетариански режими на хранене изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период.

Опаковка: 100 гр.

ГОРЧИВИ ЯДКИ ОТ КАЙСИИ

Английската агенция за хранителни стандарти (FSA) препоръчва се да се консумира не повече от 2 кайсиеви ядки на ден. В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) който понякога се нарича"витамин В17" - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда. От него се получава токсичният циановодород. При ниски количества циановодород (съдържащ се в ядките на 2-3 кайсиеви семки) ензимите на черния дроб на здрав възрастен човек успяват да се справят с обезвреждането му. Рискова за живота е концентрация е около 200 mg циановодород, а за рискови за здравето горчиви ядки от кайсии се считат над 10 броя дневно. При прекалена консумация те могат да предизвикват гадене, треска, главоболие, безсъние, повишена жажда, слабост, сънливост, нервност, болки в ставите и мускулите и други болки, които представляват спад на кръвното налягане. По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - и това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

Кайсиеви ядки, сурови

  • Модел: p1435
  • Наличност: В наличност
  • 4.48лв


Подобни продукти

Годжи бери (Лиций)

Годжи бери (Лиций)

Годжи бери, Лиций, Императорско плодче. Богат източник на аминокиселини, антиоксиданти, прот..

3.45лв

Слънчоглед - белен, суров

Слънчоглед - белен, суров

Подходящ за диетично и диабетично хранене. За директна консумация или за покълване. Опако..

1.80лв

Царевична коса

Царевична коса

Stigmata maydis. При жлъчни и чернодробни заболявания, кръвоспиращо при кръвоизливи, маточни ..

1.98лв

Орехово масло

Орехово масло

Растително натурално масло от орехови ядки. Нерафинирано, студено пресовано. Източник на Омега-3 ..

6.78лв

Биожелязо Неорота

Биожелязо Неорота

Активизира имунитета и подпомага приемането на витамините от група В и образуването на хемоглобин..

13.50лв

Кедрови ядки

Кедрови ядки

Изключително богати на протеини, белтъчини и аминокиселини. Много са полезни за деца и бременни ж..

8.30лв

Етикети: анемия, сърце, бъбреци, витамини, фибри