Как да си направим кристален дезодорант от стипца

Какво представлява кристалния дезодорант и как да си направим в домашни условия?

Кристалните дезодоранти стават все по-популярни в последно време. Те са изключително ефективни срещу изпотяване, неприятна миризма от тялото, против акне, като кръвоспиращо средство. Харесвани са, защото  нямат миризма, не оставят следи по дрехите и не предизвикват алергични реакции. За съжаление те се продават на неоправдано висока цена и не всеки може си ги позволи. Всъщност тези „дезодоранти” са изцяло направени от вулканичния минерал стипца (alum), който е сравнително евтин, и е полезен дори и в натуралното си състояние – на малки бучки или на прах. По-надолу може да видите една лесна рецепта с която сами да си направите такъв дезодорант. Освен това, тя е и забавление за децата, които ще се забавляват с така нареченото „отглеждане на кристали”

Кристал от стипца
Латинското име на стипцата е Alum. В състава и влизат 1 молекула алуминий, 1 молекула калий, 4 молекули сяра и 12 молекули вода

 

Инструкции: 

Ще са ви необходими само:
– Стипца на прах или на дребни кристали
– Стъклен буркан
– Тиган и лъжица
– Плитък съд
– Кърпа или друго парче плат за покриване

  1.  Намерете съставките, които ще ви трябват за да направите кристала. Потърсете стипца в аптеките или в онлайн магазин, където е по-вероятно да я откриете. Ако стипцата е на кристали, изберете най-големите 1 или 2 кристала и ги отделете настрани, а останалите може да ги счукате на прах в хаванче.
  2.  Намерете подходящо място за отглеждането на кристалите. Стипцата се нуждае от топло и по възможност слънчево място  в която да расте на спокойствие.
  3.  Смесете стипца с водата, като на 2 чаши вода добавите около 125 гр. стипца на прах. Разбърквайте  над средно нагрят котлон, докато прахът се разтвори напълно. След това бавно добавяйте още стипца,  докато спре да се разтваря във водата.
  4. Изчакайте разтвора да се охлади и след това се изсипете част от него в плитка чиния, а останалите в стъклен буркан. Добавете още една супена лъжица стипца в буркана и разбъркайте. Използвайте чиста кърпа за покриване на буркана, и го оставете настрани. Не покривайте разтвора в плитката чиния.
    (Ако в точка 1 сте отделили големи кристали, може да не сипвате част от разтвора в плитък съд, а да я сложите в 2 буркана и да използвате кристалите в т. 6, пропускайки процедурата в т. 5)
  5. Изчакайте вашите кристали да пораснат. Това ще отнеме няколко дни. След като разтворът се изпари напълно от плитката чиния ще имате няколко „кристали-семена“, от които да изберете. Вземете най-големият, от който ще  порастат други.
  6. Вържете конец около „кристала-семе“,  който сте избрали и го потопете в разтвора, съхранен в стъкления буркан. Поставете буркана на слънце или до топлинен източник.
  7. Цикълът на растеж отнема около 2 седмици. След  това може да извадите кристала от разтвора и да го използвате!
Стипца
Кристали от стипца

 

Може да засилите растежа на кристалите с помощта на дълбока купа с тясна основа. Това ще принуди кристалите да растат нагоре, вместо настрани.

 

По материали на http://www.ehow.com/

Comments

comments